Google Website Optimizer i WordPress

brianbrandt 16 kommentarer

Google Website Optimizer er et gratis program fra Google til at lave splittest og multivariante test. Det kræver at man kan indsætte lidt specielt kode på de sider man vil teste og det er som standard ikke ret nemt i WordPress. Heldigvis findes der et rigtig godt plugin til WordPress, der gør det rigtig nemt at bruge Google Website Optimizer.

Google Website Optimizer i WordPress

Det plugin du skal installere finder du her – Google Website Optimizer til WordPress. Eller du kan vælge at installere det igennem din administration. Det er programmeret af en Filippo Toso.

Når du har installeret det, lad os så prøve at lave en A/B splittest i WordPress. Først skal vi have oprettet siderne vi vil bruge i testen. Vi vil lave et eksperiment, hvor vi vil splitte antal besøgende på en side med en kontaktformular. Vi vil prøve at gøre en enkelt overskrift anderledes, for at se om det kan få flere til at udfylde kontaktformularen.

Opret to “næsten” ens sider

Vi laver nu to versioner af den samme side. Den ene side bliver den “officielle”, den anden gemmer vi ved hjælp af “Exclude pages from navigation”. Det plugin installerede vi på dag 2 af denne guide. Ellers skal du gøre det nu.

Jeg laver en side jeg kalder “Kontakt” og den anden kalder jeg bare “Kontakt 2”.

I “Kontakt” laver jeg en overskrift der hedder “Udfyld kontaktformularen og få et svar indenfor 24 timer”. På “Kontakt 2” laver jeg en overskrift der hedder “Udfyld kontaktformularen og jeg vender tilbage hurtigst muligt”.

Du får derved to forskellige webadresser.

 1. http://wpdk.dk/kontakt
 2. http://wpdk.dk/kontakt-2

Husk også, at du har din “Tak” side fra tidligere. Ellers skal du lave en “Tak” side nu, som er den side folk kommer over på, når folk har udfyldt din kontaktformular.

Det næste du skal gøre, er at oprette dig en konto hos Google Website Optimizer. Du har sikkert allerede nu en Google konto, så hvis du er logget ind der, kan du bare gå til denne adresse – Google Website Optimizer.

A/B splittest i WordPress

Når du er inde i Website optimizer, skal du oprette dit første “eksperiment”. Vi holder det lige simpelt i første omgang, og laver en A/B splittest.

Derefter kommer der et vindue, som du bare accepterer og går videre.

Nu skal du skrive de sider ind, som du lige har oprettet tidligere. Først din originale side (kontakt) og så version 2 (kontakt-2). Til sidst skriver du “konverteringssiden” ind (tak). (Dette er et tænkt eksempel, så der står “page not found” hos mig – men hvis du har oprettet siderne korrekt, så skulle der gerne stå “page found”.

Når du er kommet videre derfra, skal du til at holde tungen lige i munden, da du nu skal indsætte nogle forskellige koder på de tre sider du lige har lavet. Heldigvis har vores plugin gjort det lidt nemmere, da de i bunden af hver side af administrationen har lavet tre felter.

På Google website optimizer siden, skulle du nu gerne have fået en lang række koder, der skal indsættes i ovenstående kasser. Jeg vil prøve at stille det op i rækkefølge og med sidernes navne. Google Website Optimizer = GWO.

GWO Kasse 1 – Control Script

Indsættes på din “kontakt” side i den orange kasse “Control script”

GWO kasse 2 – Tracking Script

Indsættes på din “kontakt” side i den grønne kasse “Tracking script”

GWO kasse 3 – Tracking Script

Indsættes på din “kontakt-2” side i den grønne kasse “Tracking script”.

GWO kasse 4 – Conversion Script

Indsættes på din “Tak” side i den mørkerøde kasse “Conversion script”.

Det var det. Hvis du er i tvivl om du har gjort det rigtigt, så hjælpe Google Website Optimizer dig heldigvis med at validere dine sider. Det vil sige om de nu er sat rigtigt op. Hvis din validering går godt, så kan du trykke på knappen “Continue” i bunden.

Nu er din a/b splittest sat op og kan nu bare vente et par ugers tid, indtil dit eksperiment / test er færdigt.

Du kan løbende følge med i din Google website optimizer WordPress test i administrationen for GWO.

Du kan sætte lige så mange splittest op som du ønsker.

Duplicate content problem med splittest

Nu kunne man godt tro, at der ville være et problem i at have næsten det samme indhold på to sider. Det skal du ikke bekymre dig om, så længe testen kører skal Google nok sørge for at du ikke bliver straffet. Men når du er færdig med testen, så skal du fjerne den side, som tabte testen. Men husk at lave en 301 redirect på den tabende side. Det gør jeg som regel altid med det fremragende plugin – Redirection.

Held og lykke med at sætte dine test op. Tro mig, der er masser af muligheder for at optimere dine sider til at konvertere flere kunder. Og hvorfor ikke få mere ud af de besøgende du allerede har på din blog. Det er jo kun god logik.

Husk at følge med i morgen, der afslutter jeg med at vi måler på, hvor folk der kommenterer på din blog kommer fra.Discussion

 • Michael Kjeldsen

  “Nu kunne man godt tro, at der ville være et problem i at have næsten det samme indhold på to sider. Det skal du ikke bekymre dig om, så længe testen kører skal Google nok sørge for at du ikke bliver straffet. Men når du er færdig med testen, så skal du fjerne den side, som tabte testen.”

  Husk at opsætte en 301-redirect fra den tabende side. Der kan være brugere, som har bookmarked den tabende kontaktside, eller måske ligefrem linker til den – det ville være dumt at 1) miste besøgende, og 2) miste eventuel linkjuice på den bekostning.

  ALTID lav 301-redirects fra de tabende variationer!

  http://linkbuilding.se/seo-tips/301-redirect-flytte-fra-et-domaene-til-et-andet/

  21-01-10
 • Brian Brandt

  Det har du ret i Michael – man bør opsætte en 301 redirect efterfølgende. Jeg retter lige til i teksten.

  21-01-10
 • Strategen

  Hej Brian

  Fin gennemgang og fedt tema du har gang i – jeg ved en hulens masse om Analytics men ikke meget om WP så der er et par fede tips imellem. Virker optimizer pluginet også med multivariante tests?

  Er din webserver en time foran os andre – det ser sådan ud med tidsangivelsen.

  21-01-10
  • Brian Brandt

   “Simple” Multivariante test kan den godt håndtere – men findes der simple af den slags :-). Du skal dog nok ud i at lave nogle side-skabeloner for at det kommer til at gå godt.
   Ja, det kunne da godt se ud som om den var en time foran – tak for tippet.

   21-01-10
  • Michael Kjeldsen

   Som Brian skriver, så kan WP-plugin’et godt administrere MVT-tests, men det er stadig kun pr. side/indlæg.

   Vil du lave MVT-tests på tværs af dit site, så skal du ind og rode i tema-filerne, der får du kun MEGET begrænset hjælp (hvis overhovedet) af plugin’et.

   21-01-10
 • Jesper Skov

  Det ser rigtig godt ud, var ikke klar over at der var et plugin til at gøre det lettere i WordPress. Har ikke lige haft lejlighed til at prøve modulet endnu, men det skal helt klart testes 🙂

  21-01-10
 • TMEH

  Hvilken kontaktformular bruger du, som kan viderestille til en anden side? 🙂 “Contact Form 7” kan nemlig ikke.. Har kun fundet “Fast and Secure Contact Form” men den er lidt tung at danse med 🙂

  21-01-10
 • Rosenstand

  Hej Brian

  Ved du, om det plugin kører problemfrit i de nyeste versioner af WordPress?

  21-01-10
  • Brian Brandt

   Jeg bruger den på en version 3.0.5 (seneste pt), og Google Website Optimizer har ikke brokket sig i hvert fald. Så jeg vil mene den kører problemfrit – men om den eventuelt går ged sammen med andre plugins, det ved jeg ikke..

   21-01-10
  • Michael Kjeldsen

   Jeg har heller ikke oplevet nogen problemer med plugin’et i 3.0.5 – og heller ikke i 3.1RC for den sags skyld…

   21-01-10
 • Thomas Mortensen

  Tak for rigtig fedt program, det hjalp mig lige nogen pladser med lidt under kategorier!

  21-01-10
 • Thomas

  Smart med 2 sider Kontakt 1 og Kontakt 2, men er du sikker på der ikke er noget downrank i Pandaen for det?

  Thomas
  Flyttebil.dk

  21-01-10
  • Brian Brandt

   Når du bruger Google Website Optimizer holder Google selv styr på det og du får ikke nogen “downrank” som du kalder det. Lad være med at drage pandaen ind i det – det er der ingen grund til. :-).. Lad os nu lige se hvor slemt den vil brøle i DK..

   21-01-10
 • Gearspot

  Lav en selv med Jquery. Det styrer for vildt.

  21-01-10
 • Kim Jørgensen

  Kan det passe at det ikke virker til de nyere versioner af WordPress? I så fald, er der andre plugins du kan anbefale, eller er der ikke noget der virker mere?

  21-01-10
  • Brian Brandt

   Det kan godt passe – det er et ældre plugin efterhånden. Jeg er begyndt at inkludere det direkte i koderne (php filerne) i stedet – så kender ikke lige til et. Men søg på Google eller i WordPress admin efter et og prøv dig frem – der er så vidt jeg husker et par stykker at vælge imellem.

   21-01-10

  Der er lukket for kommentarer