Kombinering af filer i WordPress, hvorfor er det spændende?

brianbrandt 0 kommentarer

Læs videre hvis du gerne vil vide mere om kombinering af filer i WordPress, og hvorfor er de spændende.

Kombinering af filer i WordPress, hvorfor er det spændende?

Kombinering af filer i WordPress kan formindske antallet af de filer der skal hentes, før en side kan vises i en browser.

Alle hjælpe-filer der bruges for at vise siden, herunder javascript biblioteker og CSS-biblioteker, ikoner, osv., kan – teoretisk set – kombineres sammen i én (eller få) fil(er) – idét de fleste af dem er tekstbaserede.

Hvad det betyder, svarer til at man som udvikler tog f.eks. 5 tekst-dokumenter på hver 1 side, og samlede dem i et stort dokument på 5 eller flere sider. Der ville stadigvæk være tale om lige så meget tekst.

Dvs. kombinering af filer ville i sidste ende ”koste” færre filoverførselskald for sitets besøgende, mindre båndbredde for serveren samt betyde et hurtigere site – idet det ville reducere antallet af filer.

Der findes et hav af plugins der påstår at kunne håndtere kombinering af filer i WordPress, f.eks.:

[obs]Ovenstående plugins bruges kun som eksempler på de MANGE mange lignende plugins der findes til formålet derude, og skal ikke forstås som en anbefaling af disse plugins.[/obs]

Problemet er bare…

– og dette er én af WordPress’ helt store kæpheste – at ikke alle de filer der læses ind ved load af en side, hentes og/eller refereres samme sted fra, eller kan tåle at bestemte andre filer enten kommer før eller efter dem.

Dette skyldes til dels, at WordPress er bygget op omkring plugins (hvoraf der findes 50.000+) og themes (30.000+) der er skrevet af ca. lige så mange forskellige udviklere, der for det meste ikke er interesserede i at tage højde for hvad der ellers kan være installeret på et site…

Til dels skyldes det også, at der florere rigtig mange versioner derude, af de samme javascript biblioteker. F.eks. er det absolut ikke lige meget hvilken version af jQuery læses ind som den sidste, ved load af en side, hvis koden i nogle af sitets plugins benytter funktioner der enten ikke eksisterer i bestemte versioner, eller der er blevet fundamentalt ændrede i andre versioner af jQuery.

Og kombinerer man en javascript fil, der f.eks. kræver tilgang til jQuery, før man tilføjer selve jQuery, vil de scripts der ligger i den fil selvfølgelige ikke virke, idet de ikke har adgang til de nødvendige metoder.

Derfor er det, ved kombinering af filer i WordPress, absolut ikke uvæsentligt hvilke filer kombineres eller i hvilken rækkefølge…

Der findes derfor ingen ”magisk kugle” i form af ”det perfekte plugin” til kombinering af filer i WordPress. Men skriver man sine egne themes og plugins, kan man i det mindste kombinere og dele ressourcer ad den vej for sin egen kode.