Online community på WordPress

brianbrandt 10 kommentarer

Online communities er blevet meget populære de sidste par år. Jeg tænker her specielt på sider som Facebook eller steder hvor med forums og mange brugere. Til dette er WordPress faktisk et rigtig godt værktøj – man skal bare overveje hvordan man vil have ens online community til at fungere.

WordPress MU for multi user

Den mest oplagte community taktik for WordPress, er at benytte WordPress MU (multi user, eller udtalt my). Her kan man oprette sig som bruger og få en blog, som den enkelte bruger får “magten” over. De kan udgive indlæg, sider, styre kategorier etc. Man kan dog som administrator begrænse en masse forskellige muligheder for den enkelte bruger. Fx om de skal have lov til at redigere i designet, installere plugins, og mange andre ting.

Wordpress MU er godt hvis du vil skabe et website med masser af indhold, som du kan søgemaskineoptimere rigtig godt. For hvert indlæg dine brugere laver, jo mere godt indhold vil du have til at tiltrække besøgende fra Google fx. Brugerne får også en ejerskabsfølelse over deres hjemmeside, som giver dem mere lyst til at vedligeholde og skrive indlæg.

Wordpress MU er en del mere teknisk end en almindelig WordPress installation og der skal påregnes en del længere udviklingstid. Det skyldes ofte de funktioner der skal bruges, da nogle skal køre på tværs af hele installationen.

Brugernes blogs de får, vil oftest være at finde på eksempelvis – subsite.domænet.dk.

Forlaget Myll kører fx på WordPress MU, hvor hver ebog har sin egen blog. Se Forlaget Myll – salg af ebøger.

Facebook klonen Buddypress

Vil man have en hjemmeside lignende Facebook, skal der måske overvejes Buddypress. Det er et plugin der skal installeres ovenpå en WordPress MU installation, og er et lidt mere “teknisk” produkt at opsætte, end den normale standard WordPress.

Men med Buddypress, er det nemt at oprette sig som bruger, lave grupper, have sin egen profil side, skrive direkte beskeder til andre, samt en lang række andre funktioner. Det er også muligt for den enkelte bruger at få sig en blog og skrive indlæg.

Buddypress er dog stadig forholdsvis tidligt i processen, og vil man forsøge sig med at køre et online community site på den platform, skal man forvente en del ekstra programmering – og jeg vil ikke anbefale at gå i krig med det, med mindre man er lidt programmør.

Se eksempel på Buddypress her – Test Buddypress af

Funktioner i et online community

Et rigtig godt online community starter i mine øjne meget simpelt og vil så efterhånden få udbygget flere funktioner. Jeg synes man bør starte ud med fx bare at have et flot design og så muligheden for at oprette sig en bruger og blog. Når ens brugere så er begyndt at blogge, kan man begynde at tilbyde flere funktioner.

Det kan være funktioner som

 • Bruger billede
  At brugeren kan uploade et billede til sin profil
 • Private Bruger beskeder
  At brugeren kan sende en privat besked til en anden bruger
 • Indsend en artikel uden at være bruger
  Man kan gøre det muligt at besøgende kan indsende artikler til ens hjemmeside, og så kan en redaktør udgive artiklen til hjemmesiden
 • Give point for handlinger
  Det kan sættes op, så brugerne får point, jo mere de deltager i at skabe et godt online community. Fx hvis man skriver et indlæg, får man 10 point. Derefter kan man så lave top 10 lister etc.
 • Rating af artikler
  Der vil kunne laves ratings af artikler, dvs give dem stjerner, og så lave top 10 lister.
 • Integration af forum
  Når der er ved at være mange brugere, kan det være en god ide at integrere et forum, så man kan få en masse snak i gang på tværs af alle brugere, og nye brugere for den sags skyld. Det kan også være godt for at skaffe masser af trafik.
 • Reklame bannere
  Når der er godt med trafik og brugere, vil man begynde at kunne smide reklame-bannere på og skabe sig en ekstra indtægt. Det kan være med banner rotation.
 • Betaling for ekstra funktioner
  Man kan gøre det muligt at ens brugere skal betale for ekstra funktioner. Hvis de fx vil have et pænere design end de som standard kan vælge, kan man tage betaling for det. Eller hvis de skal have mere plads til fx billeder.
 • Jobopslag
  Noget der er stort i USA fx er at man laver en jobopslagsside på sin hjemmeside og tjener lidt ekstra ved at virksomheder skal betale for at lave et jobopslag. Det er ofte godt, da ens online community måske er meget relevant for nogle virksomheder. Handler din hjemmeside fx om byggematerialer, vil bygherrer måske gerne lave jobopslag efter tømrer og andre slags håndværkere på din hjemmeside.
 • Integration med Facebook
  Det er muligt at folk kan genbruge deres Facebook brugerlogin til at logge ind på deres WordPress blog. Det vil også være muligt at folk kan sende beskeder til Facebook om deres blog på dit online community.

Dette er bare en brøkdel af de funktioner du har mulighed for at lave, når du vil lave et online community i WordPress. Har du en god ide til en funktion, og vil du gerne have lavet en hjemmeside med bruger-genereret indhold, så kontakt mig gerne på her – jeg har masser erfaring i at installere, designe og sætte det op. Og vi skal nok finde ud af at få lige netop din geniale funktion integreret.Discussion

 • Kurt Moskjær Andersen

  Godt indlæg, Brian. Findes der nogle gode alternativer til Buddypress som kan bruges allerede nu?

  17-11-09
  • brianbrandt

   Buddypress kan godt bruges nu, og fungerer som standard helt fint. Du kan bare ikke tilføre alt for mange ekstra funktioner endnu, da der ikke er bygget plugins til det endnu.
   Går man uden om Buddypress, så kan en lang række forskellige plugins godt erstatte det, men det vil kræve alt for mange plugins, og siden risikerer derved at køre langsommere.

   Men eksperimenter med Buddypress – det er rigtig godt kodet..

   17-11-09
 • Tobias Thaastrup-Leth

  Er det ikke noget med at WP3.0 vil have en form for MU integreret i standard pakken? Evt noget BuddyPress lignende henover? Ellers må vi jo bare vente til engang i marts 2010, hvor WP3 vist bliver udgivet 🙂

  17-11-09
  • Brian Brandt

   Du får snart begge ønsker opfyldt – WordPress MU bliver integreret med WordPress.org i version 3.0. Og Andy Peatling (manden oprindeligt bag Buddypress) har sagt, at der snart kommer en version til WordPress.org. Jeg tror at de slår det hele sammen i WordPress 3.0, hvilket jo vil være oplagt, når nu Buddypress kræver WordPress MU og at WPMU bliver integreret med WordPress.org.

   Jeg glæder mig i hvert fald meget til version 3.0.

   17-11-09
   • Tobias Thaastrup-Leth

    SKØNT! Så sent som i dag stiftede jeg bekendtskab med WP-MU med BP oveni. Eller dvs havde selvfølgelig hørt om mulighederne og set eksmepler, men havde aldrig arbejdet med installation og tilpasning.
    Men mon ikke man blot skulle vente på WP3 i stedet…

    Du har ikke fremtidsplaner om et WP3 kursus på IBC?

    17-11-09
    • Brian Brandt

     Kurserne kommer hele tiden, og der undervises altid i den nyeste version. 🙂

     17-11-09
 • Thomas

  Et relateret spørgsmål, måske lidt off-topic, men vi prøver alligevel 🙂

  Jeg har behov for at kun visse brugere skal se dele af et WordPress site: F.eks. at tante Oda ikke skal se billederne fra en polterabend eller at kun forhandlere skal kunne se en bestemt prisliste. Altså en form for begrænset adgang til visse sider baseret på login-funktionalitet.

  Jeg leder efter et plugin som muliggør, at brugere bliver bedt om brugernavn/password, når de navigerer til en given side. Ud fra de afgivne oplysninger logges folk så ind og præsenteres for de udvalg af undersider (billedgallerier eller prislister), som de er udstyret med rettigheder til.

  Jeg har kigget på plugin’et “user access manager”, men det bliver tilsyneladende ikke vedligeholdt særlig tit – så det er jeg lidt tilbageholdende med at gå i gang med.

  Kan du anbefale alternativer – eller skal jeg tænke i retning af WordPress MU ?

  17-11-09
  • Brian Brandt

   Det du gerne vil, er ikke hvad WPMU gør. Der findes en lang række forskellige plugins til at gøre det du gerne vil.

   Der er en standard indbygget funktion i WordPress, hvor du enten kan sige at folk skal være registreret (logget ind) for at se en given side.
   Det er også en standard funktion, at du kan sætte kodeord på en side, så man skal skrive en kode, for at se indholdet.

   17-11-09
 • Forfatterboks uden plugin | WPDK

  […] du et community på en WordPress blog, har du ofte en masse forskellige forfattere, og de er alle med til at skrive indlæg. Det kan […]

  17-11-09
 • Overvejer du at lave en medlemsside i WordPress | WPDK

  […] har tidligere skrevet lidt om online communities til WordPress og som regel har man efterfølgende også behov for at kunne lave medlemssektioner, hvor det kun er […]

  17-11-09
 • Der er lukket for kommentarer