Undgå store premium WordPress themes

brianbrandt 0 kommentarer

premium-wordpress-themes-wpdk

Store, grafisk flotte, premium WordPress themes til få penge kan virke fristende for mange.

Nette vrimler med premium WordPress themes og de findes til ethvert givet formål. De er superflotte, pissebillige og spækket med alle de gimmicks og funktioner du kan drømme om og mere til.

Men skindet bedrager og du risikerer at blive straffet af søgemaskiner og miste besøgende grundet dårlig brugervenlighed og lange load-tider hvis du vælger store premium WordPress themes.

Det er dog ikke alle gratis themes eller købe themes der er dårlige. Vi bruger dem nogle gange selv.

Pointen er bare, at det er de helt store, funktions-spækkede, premium WordPress themes man skal lige passe lidt på med.

[citat navn=”Brian Brandt, Direktør og ekspert i online strategier, ClickStarter” link=”http://clickstarter.dk” billede=”http://brianbrandt.dk/wp-content/uploads/2007/08/brian-brandt-profil.jpg”]Det har stor betydning for SEO og konverteringsraten, at en side loader hurtigt.[/citat]

Hvilke faktorer bestemmer en WordPress sides hastighed?

Der er i bund og grund ni faktorer der kan gøre en WordPress side langsom:

 1. En langsom server (for lidt RAM/CPU osv.)
 2. En server med en langsom forbindelse til omverden (ret sjældent)
 3. At der kører mange plugins på siden (se punkter 5-9) – synder #1
 4. At der kører et tungt theme på siden (se punkter 5-9) – synder #2
 5. At der hentes mange filer – synder #3
 6. At der hentes store mængder af data – herunder mange store billeder og meget indhold – synder #4
 7. At der foretages mange databasekald – synder #5
 8. At der afvikles mange/store scripts – synder #6
 9. At der afvikles kode der forvolder konflikt med sidens øvrige kode

De første to faktorer har man som regel begrænset kontrol over. Man kan dog selvfølgelige altid skifte hosting-udbyder eller opgradere sit hosting-abonnement. Dette kan dog hurtigt blive dyrt.

Faktor 3-4 (syndere #1 + #2) udgør efter vores erfaring ni ud af ti tilfælde af, hvor en side er blevet så langsom, at den ikke længere er brugbar.

Da det er dit theme der (for det meste) dikterer hvordan din side ser ud og opfører sig – samt hvilke plugins du får brug for – er det themet, der sætter tonen for hvilke plugins der vil virke (uden konflikter). Det er derfor der, at vi anbefaler at du kigger først.

Hvorfor er premium WordPress themes “slemme”?

Det er faktisk ret simpelt:

 • De har mange indstillinger – derfor foretager de mange databasekald, hvilket er “dyrt” i load-tid
 • De har generelt mange indbyggede plugins, scripts og funktioner – derfor henter de mange filer, hvilket er “dyrt” i load-tid og datamængde – husk at at en browser kun kan hente et begrænset antal filer ad gangen
 • De har generelt mange indbyggede plugins, scripts og funktioner – derfor henter/afvikler de mange JS filer, hvilket er “dyrt” i load-tid – husk at at en browser stopper al anden filhentning indtil den er færdig med at hente/afvikle en JS fil.
 • De har generelt mange indbyggede plugins, scripts og funktioner – derfor henter/afvikler de mange CSS filer, hvilket er “dyrt” i load-tid – husk at at en browser ikke kan vise reglerne fra en CSS fil før den er blevet hentet.
 • De har generelt mange indbyggede plugins, scripts og funktioner – og disse kan hurtigt blive forældede eller forvolde konflikter med dine øvrige plugins.
 • De har mange indbyggede plugins, scripts og funktioner, du højst sandsynligt ikke bruger – derfor vil der altid være masser af kode der potentielt vil blive forældet ved næste WP-opdatering og derved kunne forvolde problemer på siden

[obs]

 • Et performanceoptimeret theme henter mellem 12-50 filer
 • Premium WordPress themes henter mellem 40-200 filer
 • De fleste browsere kan kun hente 2-10 filer ad gangen…

[/obs]

Hvordan hænger loadtid sammen med frafald af besøgende?

Dvs. hvor mange besøgende gider ikke vente på at siden loader og kommer muligvis ALDRIG ind på den igen… Selv verdens bedste og mest spændende indhold har ingen effekt hvis det ikke bliver set.

Almidelige hjemmesider:

 • loadtid på 4 sekunder = frafald på ca. 25%
 • loadtid på 10+ sekunder = frafald over 33%
 • loadtid på 20+ sekunder = glem det…

Online butikker:

 • loadtid på 3+ sekunder = frafald på ca. 57%, hvoraf 80% kommer ALDRIG igen
 • loadtid på 10+ sekunder = glem det…

[obs]

Der er tale om den samlede loadtid for theme + plugins + sidens indhold. Husk derfor, at hvis et theme (på en producents eksempelside) loader på kanten af hvad der anses som værende acceptabelt, at der stadigvæk mangles at tage højde for indholdet (heriblandt billeder) og plugins. Derfor, hvis du ikke vil miste besøgende:

 • jo mere indhold du vil vise, jo mindre må dit theme + plugins “fylde”.
 • jo flere plugins du vil bruge, jo mindre må dit theme + indhold “fylde”.
 • jo mere dit theme “fylder”, jo mindre må dit indhold “fylde” + jo færre plugins må du bruge.

[/obs]

Hvor meget “fylder” premium WordPress themes egentlig?

Følgende eksempler viser et udpluk fra de mest populære premium WordPress themes, der prøver at føje alles behov på en gang.

Eksempel: “Avada”

1

http://theme-fusion.com/avada/

“Avada” er det mest populære premium WordPress theme på ThemeForest – og faktisk et ganske glimrende theme og helt sikkert et af de bedre derude. Det er optimeret så meget som et premium WordPress theme kan blive på udviklernes egen demo server. Det betyder at:

 • der hentes 80 filer for at vise forsiden (herunder alle skrifttyper osv.) – 86 med de øvrige slides på forsiden, der først vises senere.
 • siden som regel loader i løbet af 3,5-6 sekunder
 • siden fylder ca. 2100 Kb
 • OBS: Dette er før ekstra plugins…

Der er her også stadigvæk tale om en fuldt ud responsiv og mobilvenlig side, med social deling, opskrivning til nyhedsbrev, diverse skrifttyper, Google Analytics tracking osv.

Eksempel: “X | The Theme”

2

http://theme.co/x/

“X | The Theme” holder anden-pladsen over de mest populære premium WordPress themes på ThemeForest – og er faktisk et ganske grafisk flot theme. Det er optimeret så meget som et premium WordPress theme kan blive på udviklernes egen demo server. Det betyder at:

 • der hentes 111 filer for at vise forsiden (herunder alle skrifttyper osv.).
 • siden som regel loader i løbet af 5,8-10 sekunder
 • siden fylder ca. 2800 Kb
 • OBS: Dette er før ekstra plugins…

Der er her også stadigvæk tale om en fuldt ud responsiv og mobilvenlig side, med social deling, diverse skrifttyper, Google Analytics tracking osv.

 

Ovenstående er nogle af de bedste eksempler – resten er knap så pæn.

Eksempel: “Karma”

3

http://themes.truethemes.net/Karma-4.0/

“Karma” er et meget populært premium WordPress theme – og har en masse gejl. Det er dog ikke særlig optimeret, selv på udviklernes egen demo server (hvor det kører så godt som det overhovede kan). Det betyder at:

 • der hentes 160 filer for at vise forsiden (herunder alle skrifttyper osv.) – 178 med de filer der hentes løbende efter at forsiden bliver vist.
 • siden som regel loader i løbet af 7,8-130 sekunder
 • siden fylder ca. 1300 Kb
 • OBS: Dette er før ekstra plugins…

Der er her også stadigvæk tale om en fuldt ud responsiv og mobilvenlig side, med social deling, diverse skrifttyper, Google Analytics tracking osv.

 

Vi ser jævnligt sider med store premium WordPress themes, der henter over 100-400 filer og tager 20+ sekunder om at blive vist. Disse sider bløder besøgende og straffes hård og brutalt af søgemaskinerne.

Problemet bunder i, at mange premium themes og plugins til WordPress, ikke tænker performance over hoved – men drukner i overflødige features, hvis underliggende scripting filer bliver hentet uanset om de features bruges eller ej.

Hvor meget “fylder” et performanceoptimeret WordPress theme?

Følgende eksempel viser et theme der er lavet uden behovet for at føje alles behov på en gang.

Eksempel: http://www.feldstedt.dk

4

Vores hjemmebiksede løsning til Mathilde Feldstedt, der er bygget som et child theme til WordPress’s egen standard-theme og alligevel har integration til sociale medier (bare med et smartere plugin), loader på under ét sekund og henter 34 filer.

Det betyder at:

 • der kun hentes 39 filer for at vise forsiden (herunder alle skrifttyper osv.)
 • siden som regel loader i løbet af 0,6-2 sekunder
 • siden fylder ca. 760 Kb
 • OBS: Dette er inklusivt alle plugins…

Der er dog stadigvæk tale om en fuldt ud responsiv og mobilvenlig side, med social deling, opskrivning til nyhedsbrev, 4 skrifttyper, Google Analytics tracking, SEO optimering osv.

www.feldstedt.dk

Dvs. det kan sagtens lade sig gøre, at bygge en fornuftig side op, der svarer hurtigt og har alle de ting den har brug for.

Læg f.eks. mærke til, hvordan de tre første eksempler kun har et pynte-billede/slider og et par slogans synlige på siden (før brugeren scroller ned) hvorimod den sidste har tydelige CTA (Calls to Action) som noget af det første den besøgende møder.

Grundet themets enkelthed vil det være nemmere og billigere at vedligeholde på sigt, da det ikke indeholder en masse gejl kunden ikke har brug for. Mange af de mere specifikke funktioner kunden ønskede (f.eks. den facebook-lignende billedemontage, der skifter billede hver måned) er skrevet direkte ind i themet og henter derfor ikke yderligere .JS/.CSS filer som brug af plugins ville.

Konklusion

Der findes mange superfede og flotte store premium WordPress themes – til ret gode priser endda – husk dog at være obs på, hvor meget de fylder og hvilken konsekvens det kan have på din sides loadtid, brugervenlighed, SEO og potentielt frafald af besøgende. Det kan være en væsentlig bedre forretning, på sigt, at skræddersy et theme til dine behov.

Når det drejer sig om performance gælder den gamle talemåde: less is more…