WordPress MU ( WPMU )

brianbrandt 8 kommentarer

Jeg har efterhånden opsat en del WordPress MU installationer (ofte forkortet WPMU). Det har både sine fordele og sine ulemper at benytte WPMU.

Hvad er WordPress MU (WPMU)

Først lige en kort forklaring på WordPress MU. Det er et system der bruges til at gøre det muligt for dine besøgende at få sin egen blog. Sider som Urbanblog og Politiken blog benytter WPMU. Man kan ved kun et enkelt klik oprette en ny blog til en besøgende, eller en besøgende kan selv registrere sin egen blog.

Den blog den besøgende får, bliver typisk så rangeret som det man kalder en “subblog” eller “underdomæne”.

 • Hoveddomæne = urbanblog.dk
 • Ny subblog = utopiensverden.urbanblog.dk

Det gør at man kan lave millionvis af subblogs, hvor hver forfatter kan fortælle om vidt forskellige emner. WordPress.com kører selv på systemet, og pt er der næsten 300.000 blogs der kører på WordPress MU.

Fordele ved WordPress MU

Brugergeneret indhold med WPMU

Det gode ved WPMU er netop interaktionen med dine besøgende. Pludselig får de lov til at udtrykke sig selv, og så på din platform. Det er brugergenereret indhold når det er bedst. Får du stablet et godt community på benene, kan du hurtigt få rigtig meget tekst på din side, og få en masse loyale besøgende der kommer igen og igen. Gør de det, så kan der være rigtig mange annoncekroner at hente.

Forskelligt designs på subblogs

Du kan oprette alle de designskabeloner du har lyst til på en WordPress MU installation, hvilket gør at alle subblogs kan få hvert deres designudtryk. Du har dog også mulighed at de kun kan benytte en designskabelon, så du fx kan have de samme reklamer på samtlige subblogs – en rar ting når man har 300.000 underdomæner kørende.

Spiller sammen med BuddyPress

Hvis du kender til BuddyPress, så kan du køre det sammen med WordPress MU og give alle dine “sociale venner” mulighed for en blog, samtidig med at du bibeholder alle de “sociale tjenester” som BuddyPress leverer. (Faktisk skulle man i starten af BuddyPress’ karriere oprette en WPMU blog først, før man kunne installere det).

Ulemper ved WordPress MU

En kompliceret platform

WordPress MU er en ret teknisk platform, og ikke ligeså nem at gå til som en almindelig single install af WordPress. Det er forholdsvis enkelt at installere, og efter version 3.0, bliver det også rimelig enkelt (der er stadig nogle tekniske koder der skal indsættes diverse steder).

Det der bliver kompliceret, er når du skal i gang med at lave en masse “sitewide” ting. Sitewide betyder at tingene skal gå på tværs af alle subblogs. Vil du fx vise alle indlæg fra alle WPMU subblogs på dit hoveddomæne, kræver det lidt teknisk opsætning. Vil du vise en oversigt over alle tags der er lavet på alle blogs, kræver det specielle plugins og opsætninger.

Den fleksibilitet man kender fra almindelig WordPress, hvor man bare installerer et plugin så kører tingene, er desværre ikke så ligetil på en WordPress MU. Jeg håber det bliver nemmere med version 3.0, men lige nu bruger man en masse tid på at lave alle disse “unikke” løsninger.

Begrænsede muligheder med WPMU

Det hænger lidt sammen med de tekniske udfordringer, men der er simpelthen ting i WordPress MU der ikke kan lade sig gøre, da funktionerne ikke er kodet i selve systemet. Det gør at man enten må omgå med nogle lidt specielle løsninger, eller gå på kompromis og sige vi gør det anderledes.

Man kan igen håbe, at når version 3.0 kommer, så bliver tingene mere lig almindelig WordPress – og man får adgang til de samme funktioner.

Knap så testet platform

WordPress MU er ikke det mest benyttede system verden rundt, hvilket gør at der ikke er så mange som har testet platformen. Derfor er der ikke nær så mange små bugs der er fundet, som på WordPress.

Vil du have WordPress MU installeret

Jeg har efterhånden stor erfaring i WordPress MU og kan få tingene til at ske, hvis du ønsker det. Benyt dig af at jeg er faldet i alle hullerne og har testet hvad der virker. Det giver en lidt kortere udviklingstid på WPMU.

Kontakt mig på 30494 007 og få en snak – eller send en mail igennem kontaktformularen.Discussion

 • Aris Kuckovic

  Hej Brian,

  Super med en artikel med fordele/ulemper.
  Jeg har også selv leget rundt med BETA 2 versionen af WordPress 3, og vil sige, at det er meget bedre at bruge det efter at WP og WPMU er slået sammen til ét.

  Det mest irriterende er, som du selv siger, den komplicerede måde man skal “aktivere” WPMU på. Ellers fungerer det meget godt 🙂

  De bedste hilsner
  Aris Kuckovic

  10-06-10
  • Brian Brandt

   Der er nu egentlig ikke ret meget der er lavet om på administrationsdelen fra den tidligere version af WPMU til den du ser i version 3.0. Det meste er hvad der er sket bagved, hvor de har smeltet koderne sammen, hvilket gør at WordPress (Automattic) kan sætte flere ressourcer ind på at udvikle på WPMU.

   10-06-10
   • Aris Kuckovic

    Hmm, det kan være at jeg har brugt en “for gammel” version af MU – derfor synes jeg det er nemmere at bruge efter sammensmeltningen. Men glæder mig helt sikkert til WP 3,0 udkommer – den jeg har haft installeret, virker ikke lige godt på alle punkter, men kan se at de er ved at rette nogle af de små bugs.

    10-06-10
 • Per H. Jørgensen

  @Brian:
  Jeg forstår på dig, at WPMU i visse situationer er kompliceret. Men hvordan ser det ud for de af dine besøgende, som gerne vil oprette sin egen blog på dit domæne? Er det lige så enkelt for dem som std wordpress?

  10-06-10
  • Brian Brandt

   Ja.. mere eller mindre.. Den besøgende kommer til en registreringsside, hvor de skal skrive titel på blog og brugernavn, og så efterfølgende får de en mail med login info. Derefter har de en blog klar til at udgive indlæg på. På den front er det meget brugervenligt og nemt for dine besøgende / brugere.

   10-06-10
 • Kasper

  Hej, kan jeg godt smide WordPress MU over, hvis jeg allerede har WordPress på min FTP, eller skal jeg til at fjerne det normale WordPress for at kunne have WordPress MU på også?

  10-06-10
  • Brian Brandt

   Hvis du har opdateret til den nyeste version 3.0, så har du allerede WordPress MU installeret (på din FTP). Det skal bare først aktiveres. Hvis du har mod på det, så kan du følge denne vejledning – http://codex.wordpress.org/User:Andrea/Create_A_Network

   10-06-10
   • Kasper

    Tak for det 😀 Vil prøve det

    10-06-10

  Der er lukket for kommentarer