You are currently viewing Tips til en sund plantebaseret kost 

Tips til en sund plantebaseret kost 

Drømmer du om at nedsætte dit indtag af kød og animalske produkter? Så er det godt at komme fra start med nogle gode tips til, hvordan du gør det på en sund måde. Der er nemlig visse vitaminer og mineraler, du ikke kan undvære. Læs med her og bliv klogere! 

Sundhed er mange ting, og det kan dække alt fra spiritualitet til motion og kost. I dag er der mange danskere, der ønsker at omlægge kosten, så der ikke indgår nær så mange animalske produkter. Det kan både gavne klimaet, dyrevelfærden og din sundhed – så længe du sørger for at få de nødvendige vitaminer. 

Her på siden får du masser af tips og tricks til sund, plantebaseret madlavning. På den måde kan du roligt invitere grøntsagerne ind i dit køkken. 

Er dit køkken klar til den grønne omstilling? 

Som vegetar eller veganer – eller bare mere eller mindre plantebaseret – er det vigtigt, at man går en smule op i madlavning. Du skal nemlig sikre dig, at du får alle dine behov dækket. Derfor er det også vigtigt at have et toptunet køkken, hvor du kan hakke og snitte dine grøntsager. 

Først og fremmest skal du have et godt og velafrundet knivssæt. Med denne store guide kan du finde de helt rigtige knive til dit behov. Sættet skal gerne indeholde en kokkekniv, en brødkniv og en urtekniv, og også gerne en universalkniv. 

Der skal hakkes, snittes og choppes i det plantebaserede køkken. Her kommer meget af næringen nemlig fra lækre, friske grøntsager. Så knivssæt og skærebræt skal altså være i orden! 

Vigtige vitaminer og mineraler  

I en mere eller mindre plantebaseret kost er det vigtigt at få dækket basale behov for vitaminer og mineraler. Her er der nogle helt bestemte, som du skal være særligt opmærksom på at få. Det drejer sig om: 

  • B12 
  • D-vitamin 
  • Protein 

B12  

B12 dannes ikke af planter, men af mikroorganismer i jorden. Derfor kan det være udfordrende at dække B12-behovet uden kød (fordi dyrene får B-12 i deres foder og fra jorden). Du bør derfor få et kosttilskud, hvor vitaminet indgår. 

D-vitamin 

Ligesom det gælder for B12, kan du heller ikke få D-vitamin fra planter. Det får du derimod fra solens stråler og fed fisk. Dit behov for D-vitamin bør også dækkes ved hjælp af et kosttilskud, så du ikke kommer i underskud. 

Protein 

Det er faktisk ikke svært at dække dit proteinbehov, når du spiser plantebaseret. Vidste du fx, at kidneybønner indeholder lige så meget protein som oksekød? De vigtigste vegetabilske kilder til protein er linser, bønner, nødder, frø, kerner, korn og grøntsager som broccoli, ærter og grønkål.